Certifikátok


Bármikor, könnyen reagálhat a nemzetközi piacok gyors változásaira. A certifikát olyan értékpapír, amelynek értéke egy adott mögöttes termék - például egy részvénypiaci index, deviza, nyersanyag vagy akár egyedi részvény

Magyar-, és nemzetközi certifikátok 

Bármikor, könnyen reagálhat a nemzetközi piacok gyors változásaira. 

 

MI A CERTIFIKÁT?

 

A certifikát szó jelentése „igazolás” arról, hogy a certifikát tulajdonosa jogosult a kibocsátó bank által létrehozott értékpapír által megtestesített követelésre. A certifikát olyan értékpapír, amelynek értéke egy adott mögöttes termék - például egy részvénypiaci index, deviza, nyersanyag vagy akár egyedi részvény - árfolyamának alakulását követi meghatározott módon. A befektető az értékpapír megvásárlásakor egy mögöttes termék árfolyamának változásából profitál, annak tényleges megvásárlása nélkül.

A certifikátok csoportosítása: a befektetéshez szükséges tőke nagysága és a termék kockázatossága alapján.


• Az első típus az úgynevezett befektetési certifikát, ami nem tartalmaz tőkeáttételt, tehát a befektető csak a befektetett összegnek megfelelő összegben viseli az alaptermék árfolyamváltozásával járó kockázatot. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között az index, a bónusz, a diszkont és a tőkegarantált certifikátok.
• A másik nagy kategória a tőkeáttételes termékek köre, amikor is a kívánt befektetési stratégia alacsonyabb tőkebefektetéssel érhető el. A tőkeáttételes termékek közé soroljuk a klasszikus warrantokat, a turbó vagy knock-out certifikátokat és az egyéb egzotikus certifikátokat.

 

 

KI BOCSÁTJA KI A CERTIFIKÁTOKAT?

 

A certifikátokat jellemzően bankok bocsátják ki, hiszen náluk adottak a leginkább a feltételei a mögöttes befektetések, struktúrák kialakítására. A Kibocsátó folyamatos árjegyzéssel biztosítja a megfelelő mennyiségű vételi és eladási ajánlatot a termékek ajánlati könyvében, ezért a tőzsdei kereskedés ideje alatt bármikor lehetőség van a certifikátok vételére és eladására.

 

 

ELŐNYEI:

 

• Átlátható kereskedés - azaz a tőzsdei kereskedés lehetővé teszi, hogy a papírok ár alakulásai mindenki számára könnyedén nyomon követhetők legyenek.
• Kiemelkedő likviditás – a folyamatos tőzsdei árjegyzés lehetővé teszi, hogy a befektető akár napon belül is kereskedjen az új instrumentumokkal.
• Költséghatékony befektetési forma – hiszen megvásárlásuk egyszerű és gyors tőzsdei megbízással történik.
• Könnyedén elérhetővé válnak a legkülönbözőbb befektetési lehetőségek, hiszen a certifikátok mögöttes termékei szinte teljes mértékben lefedik a globális pénzügyi piacokat.
• Limitált veszteség – hiszen még a legkockázatosabb termékek esetén is csak a teljes tőkevesztés lehetséges. Tehát még a tőkeáttételes típusoknál sincs szükség tőkepótlásra, azaz nem szükséges a veszteség finanszírozása.
• Gyors reakciót tesz lehetővé a pénzügyi piacok változásaira.

 

 

KOCKÁZATOK:

 

Árfolyam kockázat
A befektetési eszközök árfolyamának mozgásából fakadó kockázat. Az árfolyamok ingadozása szükséges a jövőbeni árfolyamnyereség eléréséhez, ugyanakkor minél magasabb az eszköz árának szórása (azaz az árfolyam ingadozása), annál nagyobb bizonytalanság jellemzi az eszköz jövőben várható árát.

 

Devizaárfolyam hatás
A nemzetközi tőkepiacokon történő befektetések esetében figyelembe kell venni a devizaárfolyamok mozgásából származó kockázatot is. Külföldi devizában denominált befektetési eszközöknél a forint leértékelődése (vagyis gyengülése) növeli azok forintban kifejezett értékét, míg a forint felértékelődése (erősödése) például csökkenti a külföldi devizában denominált befektetési eszközök forintban kifejezett értékét, még abban az esetben is, ha az eszköz saját devizájában kifejezett értéke emelkedett.

 

Likviditás
Alacsony kereslet miatt a befektetési eszközök értékesítése bizonyos esetekben nehézségekbe ütközhet, melynek következtében az értékesítés csak hosszabb idő után, illetve csak kedvezőtlenebb árfolyamon lehetséges. Minél nagyobb forgalom mellett kereskednek egy adott befektetési eszközzel, annál gyorsabban és kisebb árfolyamveszteséggel lehet azt a jövőben értékesíteni.

 

Ország és politikai környezet
A hazai vagy nemzetközi politikai-gazdasági környezet által meghatározott kockázat. Az adott ország stabilitásának alacsony foka vagy csökkenése, a kedvezőtlen politikai irányvonal valamint a szabályozói környezet romlása közvetve vagy közvetlenül negatívan befolyásolhatják az adott ország gazdaságának szereplőit, ezáltal az általuk kibocsátott befektetési eszközök értékét is. Jellemzően egy ország magasabb szintű politikai stabilitása következtében biztonságosabbnak tekinthetőek az adott ország gazdasági szereplőinek értékpapírjai is.

 

Makrogazdasági kockázat
A makrogazdasági kockázatokat alapvetően a globális kormányzati költségvetési és gazdaságpolitika (fiskális politika), valamint a jegybanki döntések (monetáris politika) befolyásolják. A fontosabb gazdasági mutatószámok, mint pl. az alapkamat, a munkanélküliség, az infláció alakulása, a kormányzati beruházások, az adóváltozások és az államadósság nagysága lényegesek lehetnek a részvények esetében. Általánosságban elmondható, hogy minél kedvezőbb makroadatokat látunk, annál kedvezőbb lehet a tőkepiaci hangulat.

 

Partnerkockázat
A befektetési eszközök adásvételében, kezelésében és értékelésében közreműködő partnerek által vállalt kötelezettségek nem vagy részleges mértékű teljesítése esetleges veszteséget okozhat, mely hátrányosan befolyásolhatja a befektetés értékét és árfolyamát.

 

Egyedi kockázat
A befektetési eszközök kockázatának azon részét, mely az adott értékpapír egyedi jellemzőihez kapcsolható árfolyamváltozás kockázata, egyedi kockázatnak nevezzük. Az egyedi kockázat megfelelő portfólió-képzéssel, vagyis a befektetési portfólió elemeinek széleskörű diverzifikációjával megszüntethető.

 

Piaci kockázat
A befektetési eszközök kockázatának azon részét, melyet a diverzifikáció sem küszöböl ki, piaci kockázatnak hívjuk. Ez a gazdaság helyzetében, működésében rejlő általános kockázatokat tükrözi, emiatt hiába választunk több különböző befektetési eszközt, a gazdaság egésze, vagy a piaci hangulat alakulásának kockázatát nem tudjuk teljes mértékben csökkenteni.

 

 

KIKNEK AJÁNLJUK?


Azoknak, akik a magasabb hozam reményében hajlandóak magasabb kockázatot vállalni (tapasztalt és/vagy szakmai magánbefektetőknek).

 

 

HOL LEHET HOZZÁJUTNI A CERTIFIKÁTOKHOZ?

 

Nagyon sok certifikátot bevezetnek a tőzsdére, és 2008. február 6. óta már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetünk certifikátokkal. Az egyik legnagyobb piaca a certifikátoknak a németországi EUWAX-ra , amely több mint tízezer certifikátnak ad otthont. A certifikátok nem feltétlenül tőzsdei termékek, akár hazánkban is rengeteg certifikát érhető el, jellemzően a privát banki szolgáltatásokban.

 

 

EGYÉB TUDNIVALÓK

 

A certifikátok a magas kockázatú instrumentumok közé tartoznak. Célunk, hogy a magas hozamelvárásokat a kockázat minimalizálásával tudjuk elérni. Ehhez különböző megoldásokat tudunk ügyfeleinknek javasolni.

 


MIÉRT STRATÉGIAI FONTOSSÁGÚ AKTÍV BEFEKTETÉSI TANÁCSADÁST IGÉNYBE VENNIE?

 

Segítségünkkel a világ 71 országának tőzsdéit és a teljes nemzetközi OTC piacot el tudja érni.  Így földrajzi határok nélkül szakértő segítséggel juthat a legszélesebb termékkínálathoz a certifikátok piacán.

 


HOGYAN FEKTETHET CERTIFIKÁTBA?

 

Önnek nincs más dolga, mint igényét jeleznie, munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, majd kockázatérzékenységének keretein belül segítünk kiválasztani és megvásárolni a stratégiai pénzügyi céljainak legmegfelelőbb certifikátot.

 

KAPCSOLAT

Vissza a tetejére