ETF-ek


Egy egész országot, régiót vagy szektort vehet egyetlen értékpapírban. Célunk, hogy a magas hozamelvárásokat a kockázat minimalizálásával tudjuk elérni. 

Befektetés tőzsdén kereskedett befektetési alapokon keresztül (Exchange Traded Fund - ETF)

Egy egész országot, régiót vagy szektort vehet egyetlen értékpapírban.

 

Az ETF-ek olyan nyilvánosan elérhető befektetési alapok, melyek jellemzően egy adott index, alindex, szektor, földrajzi régió vagy éppen áru- és nyersanyagpiaci termék mozgását követik le. Az ETF-ek egyedisége a szokványos befektetési alapokkal szemben abban rejlik, hogy ugyanúgy kereskedhetünk velük a tőzsdén, mint a részvényekkel. Az ETF-ekre jellemző diverzifikáció, költséghatékonyság, relatíve alacsonyabb tranzakciós költség, átláthatóság és rugalmasság együttesen tette az egyik legkedveltebb befektetési formává napjainkra.

 

 

AZ ETF-EK FUNKCIÓI

 

Az ETF egy passzívan kezelt, vagyis a mögöttes termék vagy index teljesítményét pontosan lekövető, tőzsdén kereskedhető befektetési alap. Ez a befektetési filozófia különbözteti meg leginkább a hagyományos, aktívan kezelt befektetési alapoktól. A normál értelemben vett alapkezelő a rábízott pénzek befektetésekor saját szakértelmét felhasználva, a minél jobb eredmény elérése érdekében menedzseli a befektetési politika alapján kialakított portfoliót. Az ETF-ek kezelői ugyanakkor a kiválasztott értékpapírok körét és ezek arányát a mögöttes termék súlyozásához igazítják mindenféle eltérés nélkül. Ezzel az ETF-ek rendkívül hatékonyan töltik be egy adott befektetési stratégia megvalósításának lehetőségét.

 

AZ ETF-EK FAJTÁI:

 

Alapvetően az ETF-ek kitűzött célja alapján különböztetjük meg őket:

• Szektor, tematika, index követő ETF
• Áru- vagy nyersanyagpiaci ETF
• Deviza ETF
• Kötvény ETF
• Részvény ETF
• Short ETF – a mögöttes termék árfolyam csökkenése esetén termel nyereséget
• Tőkeáttételes ETF - az ETF alapok mögöttes termékei leginkább derivatívák (határidős ügyletek, swapok, forwardok, opciók).

 

AZ ETF-EK JELLEMZŐI

 

Az ETF-ek szinte korlátlan variációs befektetési lehetőségeket biztosítanak és könnyen elérhetőek. Történetüket tekintve viszonylag újdonságnak számítanak a befektetési piacon, ugyanakkor ez a befektetési eszköz a teljes globális tőkepiaci termékek sorában egyre jelentősebb szerephez jut. Ennek oka alapvetően az általuk megtestesített előnyökben rejlik:

 

Diverzifikáció:
Egyetlen termék vásárlásával egy teljes portfólióhoz jutunk hozzá, amely tökéletesen leképzi a mögöttes termék árfolyammozgását. Kiválaszthatunk egy országot, egy földrajzi régiót, egy gazdasági szektort, vagy ágazatot, és egyetlen termék megvételével lekövethetjük a teljesítményét. Mindezt relatíve kis összegű befektetéssel is elérhetjük.

 

Költséghatékonyság:
Az ETF-ek pár kivételtől eltekintve passzív portfoliókezelési stratégiával kerülnek kialakításra, azaz automatikusan követik a kiválasztott index összetételét, ez pedig lényegesen alacsonyabb alapkezelői költségekkel jár, mint a hagyományos befektetési alapok aktív portfoliókezelési stratégiája.

 

Relatíve alacsony tranzakciós költségek:
Mivel egyetlen tranzakcióval megvásárolható (és eladható) egy teljes, diverzifikált portfólió, ennek költségei sokkal alacsonyabbak, mintha saját magunknak kellene kialakítanunk a portfóliót az értékpapírok megfelelő súlyozásával. Továbbá ez esetben folyamatosan alakítanunk kellene portfóliónk összetételén, ha ténylegesen le akarnánk követni a mögöttes terméket, ami újabb tranzakciós költségekkel járna. 

 

Rugalmasság:
Tőzsdei kereskedési órák alatt tetszőlegesen kereskedhető, árfolyama azonnal követi a mögöttes termék árfolyamát. A megfelelő likviditásról árjegyzők gondoskodnak.

  

Átláthatóság:
A mögöttes termék árfolyamának követésével könnyen információhoz jutunk portfóliónk aktuális értékéről. A hagyományos befektetési alapok esetében azonban csak időközönként kapunk pontos információt a portfólió összetételéről. 

 

Shortolás:
Az ETF-eken keresztül lehetőségünk van árfolyamesésre is spekulálni, ezek a papírok a mögöttes termék árfolyamát fordítva követik le.

 

 

KOCKÁZATOK

 

Árfolyam kockázat
A befektetési eszközök árfolyamának mozgásából fakadó kockázat. Az árfolyamok ingadozása szükséges a jövőbeni árfolyamnyereség eléréséhez, ugyanakkor minél magasabb az eszköz árának szórása (azaz az árfolyam ingadozása), annál nagyobb bizonytalanság jellemzi az eszköz jövőben várható árát.

 

Devizaárfolyam hatás
A nemzetközi tőkepiacokon történő befektetések esetében figyelembe kell venni a devizaárfolyamok mozgásából származó kockázatot is. Külföldi devizában denominált befektetési eszközöknél a forint leértékelődése (vagyis gyengülése) növeli azok forintban kifejezett értékét, míg a forint felértékelődése (erősödése) például csökkenti a külföldi devizában denominált befektetési eszközök forintban kifejezett értékét, még abban az esetben is, ha az eszköz saját devizájában kifejezett értéke emelkedett.

 

Likviditás
Alacsony kereslet miatt a befektetési eszközök értékesítése bizonyos esetekben nehézségekbe ütközhet, melynek következtében az értékesítés csak hosszabb idő után, illetve csak kedvezőtlenebb árfolyamon lehetséges. Minél nagyobb forgalom mellett kereskednek egy adott befektetési eszközzel, annál gyorsabban és kisebb árfolyamveszteséggel lehet azt a jövőben értékesíteni.

 

Ország és politikai környezet
A hazai vagy nemzetközi politikai-gazdasági környezet által meghatározott kockázat. Az adott ország stabilitásának alacsony foka vagy csökkenése, a kedvezőtlen politikai irányvonal valamint a szabályozói környezet romlása közvetve vagy közvetlenül negatívan befolyásolhatják az adott ország gazdaságának szereplőit, ezáltal az általuk kibocsátott befektetési eszközök értékét is. Jellemzően egy ország magasabb szintű politikai stabilitása következtében biztonságosabbnak tekinthetőek az adott ország gazdasági szereplőinek értékpapírjai is.

 

Makrogazdasági kockázat
A makrogazdasági kockázatokat alapvetően a globális kormányzati költségvetési és gazdaságpolitika (fiskális politika), valamint a jegybanki döntések (monetáris politika) befolyásolják. A fontosabb gazdasági mutatószámok, mint pl. az alapkamat, a munkanélküliség, az infláció alakulása, a kormányzati beruházások, az adóváltozások és az államadósság nagysága lényegesek lehetnek a részvények esetében. Általánosságban elmondható, hogy minél kedvezőbb makroadatokat látunk, annál kedvezőbb lehet a tőkepiaci hangulat.

 

Partnerkockázat
A befektetési eszközök adásvételében, kezelésében és értékelésében közreműködő partnerek által vállalt kötelezettségek nem vagy részleges mértékű teljesítése esetleges veszteséget okozhat, mely hátrányosan befolyásolhatja a befektetés értékét és árfolyamát.

 

Egyedi kockázat
A befektetési eszközök kockázatának azon részét, mely az adott értékpapír egyedi jellemzőihez kapcsolható árfolyamváltozás kockázata, egyedi kockázatnak nevezzük. Az egyedi kockázat megfelelő portfólió-képzéssel, vagyis a befektetési portfólió elemeinek széleskörű diverzifikációjával megszüntethető.

 

Piaci kockázat
A befektetési eszközök kockázatának azon részét, melyet a diverzifikáció sem küszöböl ki, piaci kockázatnak hívjuk. Ez a gazdaság helyzetében, működésében rejlő általános kockázatokat tükrözi, emiatt hiába választunk több különböző befektetési eszközt, a gazdaság egésze, vagy a piaci hangulat alakulásának kockázatát nem tudjuk teljes mértékben csökkenteni.

 

EGYÉB TUDNIVALÓK

 

A kereskedhető ETF-ek a magas kockázatú instrumentumok közé tartoznak. Célunk, hogy a magas hozamelvárásokat a kockázat minimalizálásával tudjuk elérni. Ehhez különböző megoldásokat tudunk ügyfeleinknek javasolni.

 


MIÉRT STRATÉGIAI FONTOSSÁGÚ AKTÍV BEFEKTETÉSI TANÁCSADÁST IGÉNYBE VENNIE?

 

Segítségünkkel a világ 71 országának tőzsdéit és a teljes nemzetközi OTC piacot el tudja érni.  Így földrajzi határok nélkül szakértő segítséggel juthat a legszélesebb termékkínálathoz az kereskedhető ETF-ek piacán.

 


HOGYAN FEKTETHET ETF-EKBE?

 

Önnek nincs más dolga, mint igényét jeleznie, munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, majd kockázatérzékenységének keretein belül segítünk kiválasztani és megvásárolni a stratégiai pénzügyi céljainak legmegfelelőbb kereskedhető ETF-eket.

 

KAPCSOLAT

Vissza a tetejére